Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 1/2022

7. 2. 2022

Motto diecéze na rok 2022

„A dali se na cestu“ (srov. Mt 2,9)

Čím je půst? V dnešní době se pojem a smysl půstu vytratil z myšlení moderního člověka. Podobně jak se vytratilo vědomí potřeby práce na svém vnitřním životě. Pracujeme na zlepšení tolika věcí, snažíme se napomínat druhé, aby byli lepší, ale často zapomínáme vložit nějaké úsilí a nějaký čas do sebe sama. Opravdu si tak málo vážíme sami sebe? Výsledkem toho je útrata schopnosti vnímat něco, co vnáší štěstí, radost a lásku do našich lidských vztahů, do života naší společnosti. Tak, jak houslista nebo klavírista musí neustále a pravidelně cvičit, aby neztratil schopnost vnímání a rozlišování tónů a díky své neustálé práci mohl tvořit a prožívat hloubku tvořené hudby, tak člověk musí neustále cvičit své vnitřní smysly, aby byl schopen vnímat to, co z člověka dělá člověka, co člověku dává spokojenost a klid. Nic není zdarma!

Půst má dvojí účel: První je očištění našeho života ze všeho zbytečného. Může to být nadbytečné jídlo nebo nadbytečné činnosti jako televize, nějaká zábava, nějaké příjemnosti, …. v podstatě cokoliv, co existuje jen pro lidskou příjemnost nebo pohodlí. Důležité je rozlišit mezi tím, co člověk musí a tím, co pouze chce! Pokud vynecháme záležitosti, které pouze chceme – vzdáme se jich aspoň na nějakou dobu – získáváme čas a síly, které můžeme věnovat na vnitřní uspořádání sebe sama. Můžeme se věnovat duchovní četbě, modlitbě, rozjímání, ….  Prostě získáváme čas, který nám tak často v životě schází.

Druhý význam půstu je oběť. Oběť je slovo, které jsme často vynechali už ze svého slovníku, aniž bychom si to uvědomovali, že náš život je plný obětí. Každodenně musíme dělat volbu: z něčeho rezignovat abychom získali něco jiného. Novomanželé obětují svou „svobodu“ a v neustálých kompromisech hledají cestu ke společnému životu. Rodiče obětují svůj život pro děti, aby měly vše potřebné. Každodenní naše práce je určitou obětí, abychom si mohli koupit pohodlí a lepší úroveň života. Člověk bere na sebe nějakou zátěž, aby svět – aspoň ten, který je v jeho blízkosti – učinil lepším.

V duchovním rozměru máme možnost obětování něčeho z našeho života a nabídnutí toho Kristu. Při realizaci takovéto oběti náš život něčím dobrovolně zatěžujeme a jak věříme, že to něco se stává součástí Ježíšovo kříže. Máme možnost Kristu nabídnout dobrovolné a klidné přijímání jakéhokoliv utrpení, bolesti, zátěže, obětí a tím jsme – v duchovních dimenzích – postaveni na místo Šimona Kyrenského, který bere na sebe část Ježíšova utrpení.

Během postní doby nejen rozjímáme Ježíšovo utrpení, ale máme se připojit k Ježíši trpícímu, projít s ním smrtí všeho, co v našem životě je zlé a dojít k zmrtvýchvstání nového člověka. Má to být období vnitřní proměny našeho života. Jsme ochotní vzít Ježíšův kříž na sebe? Aspoň se ho dotknout? Ať vede nás Maria, bdělá a poslušná Panna a pokorná Služebnice Páně, abychom mohli dojít v obnoveném duchu k radostnému slavení Velikonoc.

Adopce na dálku  -  překlad ručně psaného dopisu, došlého v lednu 2022, od Arjuna Naika)                                                                                                       

Drazí přátelé, jsem velmi šťastný, že Vám mohu psát tento dopis, doufám, že se máte dobře a jste v bezpečí. U nás já i členové mojí rodiny jsme v naprostém pořádku a máme se dobře, jsem moc rád, že Vás mohu informovat o tom, že jsem absolvoval třetí třídu s dobrými známkami ze všech předmětů. Škola se znovu otevřela a jí se chystám pravidelně navštěvovat její čtvrtý ročník spolu se svými spolužáky. Ve třídě mám čtyři kamarády, prožíváme teď zimní období. Členové našeho společenství nám připravili jednodenní tábor, kterého jsem se účastnil a získal zde nové přátele. Naučil jsem se tam mnoho písní a teta Anna nám vysvětlila mnoho nového o Bohu. Velkou hostinou jsme oslavili naše milované slavnosti Dasara a Deepavali. Aktivně jsem se účastnil odpálení slavnostních ohňostrojů a měl jsem velkou radost z návštěvy mé tety a mých bratranců a sestřenic, kteří nás navštívili. Děkuji Vám za množství vašich dárků. Přeji Vám šťastné Vánoce a celý Nový rok 2022. Rád bych se také něco dozvěděl o Vašich svátcích, prosím, napište mi o tom něco.

Končím svůj dopis s velkou láskou a množstvím sladkých polibků. Váš milující Arjuna

 

Překlad dopisu došlého v lednu 2022, od Nishita Maria Crasta

Ahoj! Já, Nishita Maria Crasta, píši tento dopis. My všichni se máme dobře. Jsem šťastná, že se mohu připojit k rodině a popřát Vám veselé Vánoce a šťastný nový rok 2022.

Moje škola se znovu otevřela 1. Listopadu. Mám půldenní školu, začínáme v 9:00 ráno a končíme v 13:00 hodin.

Do školy chodím ráda. V naší třídě je 13 žáků. Mými nejlepšími kamarády jsou Shashank a Kishan. S kamarády si hrajeme.

19. prosince máme vánoční oslavu v Dharma Jyonti  Social Centre. Letos slavíme Vánoce po dvou letech. Vánoce mám ráda. Před Vánocemi pro nás matka připravuje kuswar (jídlo).

Končím dopis, Vaše milované dítě Nishita Maria Crasta

 

Děkujeme za Vaši podporu projektu Adopce na dálku. V lednu 2022 naše farnost odeslala pro Arjuna a Nishitu  částku 10 000,- Kč.

Příležitost ke svátosti smíření je v naší farnosti vždy před nebo po bohoslužbách ve všední dny, nebo kdykoliv na požádání.

Světový den modliteb za nemocné11. února – pamatujme i my na starší a nemocné lidi a podporujme je našimi modlitbami. Mše sv. za všechny naše starší a nemocné farníky bude sloužena 11. února v 17:30 hod ve farním kostele ve Švihově s pomazáním nemocných. V 17:00 růženec. Srdečně Vás zvu.

Setkání dětí  naší farnosti a okolí proběhne 11. února od 19:00 hodin a 12. února od 9:00 hodin na faře ve Švihově. Srdečně Vás zveme, P. Tomasz i S. Gonzaga.

Sbírka na fond pomoci Svatého Otce „Svatopetrský haléř“ se bude konat v kostelech naší diecéze 20. února. Na biblický apoštolát farnost poslala v lednu 5149,- Kč.

Tradiční přijetí znamení popele na zahájení postní doby proběhne v  popeleční středu 2. března ve farním kostele v 17:30 hod a během bohoslužeb v první neděli postní 6. března, v Měčíně ve čtvrtek 3. března. Nezdice 6. března v 14.00 hod. Pamatujme - popeleční středa je dnem přísného půstu!

Pobožnost křížové cesty:  Srdečně zvu na rozjímání o posledních hodinách života našeho Pána.  Ve Švihově každý pátek od 16:30 hod. a v neděli po mši sv., v Dolanech v neděli před mší sv.; v Měčíně ve čtvrtek od 16:00 hod.; v Chudenicích před sobotní bohoslužbou a ve Vřeskovicích v neděli od 11:30 hod.

DEN KLATOVSKÉHO VIKARIÁTU z důvodu pandemie letos nebude!

Setkání dětí naší farnosti a okolí proběhne 11. března od 19:00 hod a 12. března od 9:00 hodin na faře ve Švihově. Srdečně Vás zveme, P. Tomasz i S. Gonzaga.

Slavnost sv. Josefa19. března - mše svatá za všechny živé a zemřelé Josefy bude sloužena ve Švihově v 8:30 hodin.

Pozor!!!26. března - změna času zimního na letní, změna hodin bohoslužeb na letní období. Posun ručiček z 2:00 na 3:00 hodiny.

Na Květnou neděli 10. dubna prosím o přinesení tradičních ratolestí, které posvětíme na památku slavnostního vjezdu Pána Ježíše do Jeruzaléma. Od 15:00 hodin ve Švihově veřejná křížová cesta, začátek u kostela, zakončíme na hřbitově. Srdečně Vás zvu.

 

POZOR!!! MOHOU NASTAT ZMĚNY! BUDETE VČAS INFORMOVÁNI.