Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 1/2023

3. 2. 2023

Motto diecéze na rok 2023

„Nic nás nemůže odloučit od lásky Kristovy.“             (srov. Řím 8, 39).

Naděje jako „živá voda“, díky které můžeme pokračovat na své cestě.

Samaritánka, kterou u studny Ježíš prosí, aby mu dala napít, nechápe, když jí říká, že by jí mohl nabídnout „živou vodu“ (Jan 4,10). Zpočátku si samozřejmě myslí, že jde o skutečnou vodu. Ježíš má ale na mysli Ducha Svatého, toho, kterého nám dá v plnosti ve velikonočním tajemství, aby v nás rozlil naději, která nezklame. Když Ježíš oznamoval své utrpení a svou smrt, zároveň zvěstoval naději: „třetího dne bude vzkříšen“ (Mt 20,19). Ježíš hovoří o budoucnosti, která se před námi otevírá díky Božímu milosrdenství. Doufat s ním a díky němu znamená věřit, že dějiny nekončí s našimi chybami, násilím, nespravedlností a hříchem, které přibíjí na kříž Lásku. Znamená to čerpat z jeho otevřeného srdce Otcovo odpuštění. Žijeme v době plné obav, pociťujeme nejistotu a vlastní křehkost. Slova o naději proto mohou provokovat. Ale postní doba je tu, abychom měli naději, abychom znovu obrátili svůj zrak k trpělivosti Boha, který neustále pečuje o své stvoření, zatímco my s ním mnohdy nakládáme špatně (srov. encyklika Laudato si´, č. 32–33, 43–44). Svatý Pavel nás důrazně vybízí k naději v usmíření: „Smiřte se s Bohem!“ (2 Kor 5,20). Když je nám odpuštěno ve svátosti smíření, která je jádrem našeho obrácení, sami se stáváme šiřiteli odpuštění: když se dostane odpuštění nám, můžeme ho zprostředkovat v ohleduplném rozhovoru, můžeme potěšit toho, koho zasáhla bolest. Díky Božímu odpuštění můžeme svými slovy a skutky prožívat Velikonoce v duchu bratrství. Postní doba nás vybízí, abychom říkali „druhým slova, která povzbuzují, posilují, utěšují, podněcují, a ne slova, která ponižují, zarmucují, popuzují, opovrhují druhým“ (Fratelli tutti, č. 223). K tomu, abychom předali naději, mnohdy stačí „laskavý člověk, který je ochoten odložit své obavy a starosti stranou a projevit zájem, obdarovat úsměvem, říct povzbudivé slovo, naslouchat uprostřed všeobecné lhostejnosti“ (tamtéž, č. 224). V usebrání a v tiché modlitbě obdržíme naději v podobě inspirace a vnitřního světla, které vnese jas do úkolů a rozhodnutí našeho poslání. Proto je nezbytné usebrat se v modlitbě (srov. Mt 6,6) a ve skrytosti se setkat s laskavým Otcem. Prožívat postní dobu v naději znamená si uvědomit, že v Ježíši Kristu jsme svědky nové doby, ve které Bůh „tvoří vše nové“ (srov. Zj 21,1–6). Přijmeme tak naději od Krista, který dal svůj život na kříži a kterého Bůh třetího dne vzkřísil, a jsme připraveni „obhájit se před každým, kdo se nás ptá po důvodech naší naděje“ (1 Petr 3,15).               

     /poselství papeže Františka k postní době/

Adopce na dálku  - (Překlad ručně psaného dopisu, došlého v prosinci 2022, od Arjuna Naika) 19. 11. 2022

Drazí přátelé,

Tento svůj dopis začínám psát s velkou láskou a vděčností. Jak se tam u Vás všichni máte? Doufám, že jste v bezpečí a zdrávi. Jak se mají Vaši členové rodiny? Modlím se za Vás za všechny. U nás je vše v pořádku a jsme šťastní. Již víte, že studuji na pátém stupni. Tento rok jsem změnil školu a studuji nyní v angličtině na střední úrovni. Jméno mé nové školy je VINOBUVIDYALAYA.  Do školy dojíždím malým školním autobusem. Učitelé a mí spolužáci mi pomáhají. Líbí se mi v nové škole úplně všechno, včetně zařízení, uniforem atd. Studuji s velkým zaujetím a soustředěním. V půlce září jsem psal všechny pololetní zkoušky a všechny jsem složil. Oslavil jsem to tancem na dni učitelů. V této době v našich domovech slavíme národní indické svátky vskutku velkolepě. Pečeme sladkosti pro naše rodiny i sousedy a zdobíme naše domovy květinami a lampiony. Během prázdnin byl uspořádán jednodenní on-line počítačový camp, účastnil jsem se ho a užil si spoustu legrace s mými on-line kamarády, hráli jsme hry, zpívali písně a hovořili jsme spolu navzájem.

Období monsunů, které přineslo mnoho dešťů, nás připravuje na zimní období. Jaké je Vaše oblíbené roční období?

Přeji Vám a všem Vašim drahým s celou mojí rodinou šťastné Vánoce a úspěšný nový rok 2023. Váš oddaný Arjuna.

Děkujeme za Vaši podporu projektu Adopce na dálku. V lednu 2023 naše farnost odeslala pro naše adoptivní děti     10 000,- Kč.

Příležitost ke svátosti smíření je v naší farnosti vždy před nebo po bohoslužbách ve všední dny nebo kdykoliv na požádání.

Světový den modliteb za nemocné11. února – pamatujme i my na starší a nemocné lidi a podporujme je našimi modlitbami. Mše sv. za všechny naše starší a nemocné farníky bude sloužena v 9:00 hod ve farním kostele ve Švihově s  pomazáním nemocných. Srdečně Vás zvu.

Sbírka na fond pomoci Svatého Otce „Svatopetrský haléř“ se bude konat v kostelech naší diecéze 19. února.

Tradiční přijetí znamení popele na zahájení postní doby proběhne               v  popeleční středu 22. února ve farním kostele v 17:30 hod a během bohoslužeb v první neděli postní 26. únorav Měčíně ve čtvrtek 23. února. Pamatujme - popeleční středa je dnem přísného půstu!

Pobožnost křížové cesty:  Srdečně zvu na rozjímání o posledních hodinách života našeho Pána.  Ve Švihově každý pátek od 16:30 hod. a v neděli po mši sv., v Dolanech v neděli před mší sv.; v Měčíně ve čtvrtek od 16:00 hod.; v Chudenicích před sobotní bohoslužbou a ve Vřeskovicích v neděli od 11:30 hod.

DEN KLATOVSKÉHO VIKARIÁTU se bude letos konat ve Švihově v KD  v sobotu 25. února 2023 od 9:30 hodin, v 15:00 mše sv.

Náboženství pro mládež a děti naší farnosti a okolí proběhne 10. března od 19:00 hod a 11. března od 9:00 hod na faře ve Švihově. Srdečně Vás zveme: S. Gonzaga a             P. Tomasz.