Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 2/2022

4. 4. 2022

Naše velikonoce

Těžko říci, který ze tří velikonočních dní, tzv. tridua, je nejdůležitější, nebo který je opravdovým vrcholem. Protestanté, kteří nemají eucharistii a mají od nás poněkud odlišný názor na ospravedlnění, slaví jako největší den Velký pátek, proto se nijak nepostí jako my. Z hlediska katolické věrouky a katolické liturgické praxe možno říci, že všechny ty dny mají, dá se říci, nekonečnou důležitost. Na Zelený čtvrtek se nám Pán Ježíš vydal na věčné časy za pokrm a nekrvavě tak anticipoval svou krvavou oběť na kříži, a my ji zase postcipujeme při každé mši svaté. Nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.

O Velkém pátku se neanticipuje ani nepostcipuje to, co se přímo děje: On za nás umírá, on vzal na sebe hříchy světa, on dnes zaplatil svým životem výkupnou cenu za naše věčné spasení. Proto se neslouží na Velký pátek mše svatá.

Pak je jakási pauza, odpočinutí, které znázorňuje ticho Bílé soboty, aby pak po předestření všech předchozích událostí dějin spásy, které přinášejí čtení ze Starého Zákona, osvítilo a obnovilo Kristovo vzkříšení ta Boží díla, která byla zastřena stavem hříchů lidstva.

Židovské velikonoce předestíraly před věřící veliké Boží skutky, které Hospodin učinil pro záchranu svého národa. Křesťanské velikonoce pojímají do sebe to, co slavili Židé, ale ukazují, že dílo Boží vůči lidstvu vyvrcholilo posláním Ježíše Krista. Co mělo význam, řekli bychom na národní úrovni, to rozšířila Kristova oběť na Kalvárii na celé lidstvo. Jak řekl velekněz Kaifáš:  Je lépe, aby jeden člověk zemřel za lid, než aby zahynul celý národ. On to myslel v okamžitém významu: zabitím Ježíše uklidníme rozjitřené nálady a Římané nás nechají na pokoji. Ale pravý význam této věty zní: Jeden člověk, Kristus Ježíš, zemře za všechny lidi, aby lidstvo mohlo žít v pokoji s Bohem.

Přejme si, abychom oživili v sobě vědomí, že i my jsme zasazení do Božího záchranného plánu. Že i na nás Bůh myslí a s námi počítá v rámci toho, k čemu nás poslal. Na něco jiného potřeboval Noema, na něco jiného Abraháma, na něco jiného Eliáše. A na něco jiného, originálního, potřebuje nás. Uvědomme si také, že nás začlenil do mystického těla Církve, že tedy navazujeme na ty, kteří tu byli před námi, spolupracujeme s těmi, kdo jsou vedle nás a kolem nás, a připravujeme půdu těm, kteří přijdou po nás. Žádný z nás není ostrovem, žádný z nás nežije ani neumírá sám sobě.

Náboženství pro mládež a děti naší farnosti a okolí proběhne 8. dubna od 19:00 hod a 9. dubna od 9:00 hod, na faře ve Švihově. Srdečně Vás zveme, P. Tomasz i S. Gonzaga.

Na Květnou neděli 10. dubna prosím o přinesení tradičních ratolestí, které posvětíme na památku slavnostního vjezdu Pána Ježíše do Jeruzaléma. Od 15:00 hodin ve Švihově veřejná křížová cesta, začátek u kostela, zakončíme na hřbitově. Srdečně Vás zvu.

Příležitost ke svátosti smíření je v naší farnosti vždy před nebo po bohoslužbách ve všední dny nebo kdykoliv na požádání. V svatém týdnu až do středy (včetně) zpověď na faře ve Švihově až do 21:00 hod.

Velký pátek je dnem přísného půstu!  Nezapomínejme na tento způsob připojení se ke Kristu nesoucímu náš kříž!

Adorace Nejsvětější svátosti bude probíhat: v Zelený čtvrtek a Velký pátek po večerních bohoslužbách do 23:00 hod, v Bílou sobotu od 9:00 – 18:00 hod.

 

Velikonoční bohoslužby

Zelený čtvrtek

Velký pátek

Bílá sobota

Velikonoční neděle

Velikonoční pondělí

Švihov

 

17:30

Liturgie 17:30

Velikonoční vigilie 19:30

8:30

8:30

Dolany

-----

Křížová cesta

15:00

-----

10:10

10:10

Vřeskovice

------

-------

-------

12:00

12:00

Chudenice

------

-------

---------

14:00

-----

Měčín

------

-------

-------

-------

      14:00

 

Tradiční svěcení velikonočních pokrmů se uskuteční na začátku bohoslužeb v neděli na Boží hod velikonoční.

Boží hod velikonoční – přijměte srdečné pozvání a přijďte na společné posezení na faře v neděli 17. dubna od 16:00 hod.

V Petrovicích u Měčína bude poutní bohoslužba ke cti sv. Vojtěcha sloužena v neděli 24. dubna od 14:00 hod. Srdečně zvu každého

.Na májové pobožnosti v květnu Vás srdečně zvu do Švihova každou středu a pátek, do Dolan každé úterý, do Měčína ve čtvrtek a do Chudenic v sobotu před mší svatou.

 

Přeji, aby při setkání s Pánem Ježíšem zahořela naše srdce radostí, že náš Pán žije, že je tu s námi a žije na věky a my s ním. Aleluja.