Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 2/2023

13. 3. 2023

Ježíš žije a my žijeme s ním

 

Velikonoce jsou oslavou přechodu ze smrti do života. Tak jako Izraelité byli Mojžíšem vyvedeni z Egypta, byli jsme my vyvedeni Ježíšem ze zajetí hříchu. Ukřižováním a pohřbením vrcholí Ježíšovo ponížení, které započalo jeho vtělením. Bůh na sebe vzal lidství se vším všudy, zůstal Bohem, ale zřekl se slávy, ve svém božství se ztotožnil s lidstvím až na nejzazší hranici naší existence. Celý Ježíšův život byl poukazem na Otce, milosrdného Boha, který hledá ztracené ovce až na dně propasti. Svým sebe zmařením otevřel Ježíš cestu přes moře beznaděje, zániku, zmaru. Neutekl před smrtí, ale svobodně ji přijal, a tím ji zbavil ostnu definitivního konce. V Kristu se sama smrt stala přechodem, zrozením pro věčnost, pro společenství s Bohem.

Křížová cesta nekončí uzavřením hrobu. Pak by byla jen zbytečnou připomínkou marnosti všeho snažení. Nekončí v uzavřené skále, ale v nekonečné otevřenosti Božího království. Křesťanství zbavené živé víry ve zmrtvýchvstalého Krista je jen jednou z mnoha ideologií, možná, že propracovanou, hezky do sebe zapadající, ale nic neřešící. Pramenem našeho snažení, zdrojem účinnosti svátostí, důvodem platnosti našich morálních zásad je živý Ježíš Kristus. Teprve zmrtvýchvstáním byla definitivně prokázána platnost Ježíšova vystoupení a kázání. Ježíš přinesl zvěst o blízkosti dobrého Boha Otce, který je s námi právě v naší slabosti, pádu, osamocení. Smrtí Ježíše by vzala za své i tato představa Boha. Právě vzkříšení je definitivním potvrzením moci této nesmírně něžné služebné Boží lásky.

Ježíš zemřel pro naše hříchy, ale to by samo o sobě na naší situaci nic nezměnilo. On byl poté vzkříšen pro naše ospravedlnění. Zemřel - a věčně žije. Základním obsahem našeho křtu je smrt starého člověka a zrození člověka nového v Kristu. To není obraz, metafora, to je skutečnost, do které musíme vrůstat svým myšlením a životem.

Nestačí vyznat svými ústy Ježíše jako Pána, musíme také uvěřit ve svém srdci, že žije, abychom se mohli opřít o skutečnou, neuvěřitelně blízkou přítomnost Zmrtvýchvstalého. V opačném případě je náš život jen těžkou a namáhavou cestou předsevzetí, závazků, plněním bobříků jednotlivých ctností. "Já jsem vzkříšení a život. Kdo věří ve mne, i kdyby umřel, bude žít a neumře navěky, praví Kristus." (Jan 11,25).

Přeji Vám, abyste svátky umučení, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista prožili s čistým a vnímavým srdcem. Těším se na setkání s naším Pánem a s Vámi se všemi ve Večeřadle, v Getsemanské zahradě, na Kalvárii a u prázdného hrobu. Vyprošuji Vám hojnost darů Vzkříšeného Pána nejen pro sváteční dny. Pater Tomasz.

Příležitost ke svátosti smíření je v naší farnosti vždy před nebo po bohoslužbách ve všední dny, nebo kdykoliv na požádání. V svatém týdnu až do středy (včetně) zpověď na faře ve Švihově až do 22:00 hod.

Slavnost sv. Josefa -  výjimečně 20. března - mše svatá za všechny živé a zemřelé Josefy bude sloužena ve Švihově v 18:30 hodin.

Slavnost Zvěstování Páně - 24. března bude mše svatá sloužena v 17:00 hod. v hradní kapli ve Švihově. Srdečně zvu.

Pozor!!!25. března-změna času zimního na letní, změna hodin bohoslužeb na letní období. Posun ručiček z 2:00 na 3:00 hodiny.

Na Květnou neděli 2. dubna prosím o přinesení tradičních ratolestí, které posvětíme na památku slavného vjezdu Pána Ježíše do Jeruzaléma. Od 15:00 hodin v Dolanech veřejná křížová cesta, začátek u kostela, zakončíme na hřbitově. Srdečně Vás zvu.

Velký pátek je dnem přísného půstu! Nezapomínejme na tento způsob připojení se ke Kristu nesoucímu náš kříž! Sbírka na Svatou zemi.

Adorace Nejsvětější svátosti bude probíhat: v Zelený čtvrtekVelký pátek po večerních bohoslužbách do 23:00 hod, v Bílou sobotu od 9:00 – 18:00 hod.

 

Velikonoční bohoslužby

Zelený čtvrtek

Velký pátek

Bílá sobota

Velikonoční neděle

Velikonoční pondělí

Dolany

------

Křížová cesta 15:00

-------

10:10

10:10

Švihov

 

18:30

Liturgie 17:30

Velikonoční vigilie 20:00

8:30

8:30

Vřeskovice

------

-------

-------

12:00

12:00

Chudenice

------

-------

--------

14:00

-----

Měčín

------

-------

-------

-------

   14:00

Tradiční svěcení velikonočních pokrmů se uskuteční na začátku bohoslužeb na Boží hod velikonoční.

Náboženství pro mládež a dětí naší farnosti a okolí proběhne 14. dubna od 19:00 hod a 15. dubna od 9:00 hod, 12. května od 19:00 hod a 13. května od 9:00 na faře ve Švihově. Srdečně Vás zveme,  P. Tomasz i S. Gonzaga.

V Petrovicích u Měčína bude sloužena poutní bohoslužba ke cti sv. Vojtěcha v neděli
23. dubna od 14:00 hodin.

Na májové pobožnosti v květnu Vás srdečně zvu do Švihova každou středu a pátek, do Dolan každé úterý, do Měčína ve čtvrtek a do Chudenic v sobotu před mší svatou.

Nezdice - mše sv. 7. května od 14:00 hodin.