Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 3/2022

30. 4. 2022

Májové pobožnosti

Ze všech mariánských pobožností patří mezi nejrozšířenější, nejoblíbenější a nejznámější májové pobožnosti, které se konají po celý měsíc květen. Básníci pokládají měsíc květen za nejkrásnější v roce, měsíc, kdy je již příroda definitivně probuzena ze svého zimního spánku a zdraví nás překrásnými květy rozličných vůní a barev. Měsíc, kdy se i lidské srdce probouzí ze spánku, zapáleno citem nejkrásnějším – láskou. Není divu, že již středověcí básníci zdobili Pannu Marii obrazy vzatými právě z rozkvetlé přírody a vili věnce kvítků z chvalozpěvů a modliteb k její cti a chvále. Uvádí se, že již ve 13. století kastilský král Alfons X. složil ke cti Panny Marie, Paní máje, oslavnou mariánskou píseň, která bývá považována za jakýsi pravzor nynějších májových pobožností a mariánských májových zpěvů. Za skutečného tvůrce májových pobožností je ve starší duchovní literatuře považován svatý Filip Neri (1515-1595), velký ctitel Panny Marie a apoštol mládeže v Římě. Chtěl zachránit tamní mládež od mravní zkázy, která se obzvláště v květnu, měsíci národních oslav, šířila, a vodil ji proto do mariánských chrámů, kde spolu s jinochy a dívkami uctíval Bohorodičku zpěvy a básněmi. Jaký cíl sleduje konání májových pobožností? V prvé řadě je to oslava Matky Boží Panny Marie, v druhé řadě je to povzbuzení k následování jejích ctností, jakési vybídnutí, abychom kráčeli ve šlépějích Neposkvrněné, a skrze ni tak došli k Ježíši Kristu. Velmi krásně to vyjádřil někdejší apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Giovanni Coppa, když na Svaté Hoře ve své homilii 24. června 2001 (výročí korunovace Panny Marie) připomenul slova Svatého otce Jana Pavla II., že lidský život má být cestou šlechetnosti, obrácení a lásky, a že na této cestě v novém tisíciletí nás doprovází Nejsvětější Panna, na kterou poukázal jako na zářící jitřenku a bezpečnou vůdkyni na této cestě. V závěru své homilie pronesl horoucí přání: „Nenechávejte Pannu Marii a jejího Syna stranou svých životů. Nikdy! Dávejte našemu Králi a Královně vždy první místo! Jim patří vždycky čest, sláva, prvenství a láska. Prchejte vždycky od hříchu. Buďte stále pokolením, které Je blahoslaví na zemi i na nebi. Milujte Ježíše, milujte Marii, naše jediné lásky, naše jediné naděje, hleďte stále do jejich tváří, korunovaných jasem, zářících milosrdenstvím a láskou.

                                            Kněžno máje, buď pozdravena.

 

Na májové pobožnosti v květnu Vás srdečně zvu do Švihova každou středu a pátek, do Dolan každé úterý, do Měčína ve čtvrtek a do Chudenic v sobotu před mší svatou.

Ze sbírky na Svatou zemi naše farnost odeslala 6221,- Kč, Za všechny příspěvky srdečné „Bůh zaplať“. V neděli 22. května se bude konat sbírka na pomoc pronásledovaným křesťanům.

Den matek - v neděli 8. května v 8:30 hod. bude sloužena bohoslužba za všechny matky živé a zemřelé z naší farnosti ve Švihově. Srdečně Vás zvu.

Náboženství pro mládež a dětí naší farnosti a okolí proběhne 13. května od 19:00 hod. a 14. května od 9:00 hod. na faře ve Švihově. Srdečně Vás zveme, S. Gonzaga.

Poutní bohoslužby ke cti sv. Jana Nepomuckého:

21. května10:00 hod. v Nedanicích a v 13:00 hod. ve Lhovicích;

22. května10:10 hod v Ježovech.

Bohoslužba v Dolanech se 22. května ruší, děkuji za pochopení.

Slavnost Nanebevstoupení Páně - 26. května – srdečně Vás zvu do měčínského kostela. Od 17:00 hod. bude májová pobožnost a od 17:30 hod. mše svatá.

Poutní bohoslužba v kapli Nejsvětější Trojice v Chlumské bude sloužena 28. května v 15:00 hod. Tento den se ruší mše sv. v Chudenicích. Srdečně zvu.

Svátek Navštívení Panny Marie  - mše  sv. v hradní kapli 31. května v 18:00 hod., tento den se ruší mše sv. v Dolanech.

Slavnost seslání Ducha Svatého a zároveň konec velikonoční doby budeme prožívat v neděli 5. června. Mše sv. v tento den- 8:30 hod. ve Švihově, 10:10 hod. v Dolanech, 12:00 hod. ve Vřeskovicích, 14:00 hod. v Nezdicích. Sbírka na diecézí.

Slavnost Nejsvětější Trojice- 12. června změna v bohoslužbách: v 8:30 hod. Dolany, v 10:00 hod. Švihov - první svaté přijímání, 12:00 hod. Vřeskovice.

 

 
   

Mámo, víš, co pro mne znamenáš? 

Jsi můj domov, kde svou radost můžu říct,
jsi moje slunce, které dokáže mé slzy vysušit,
jsi náruč vřelého objetí, citu a pohlazení,

jsi ta, která má vždy pro mě pochopení.

 

Všechno nejlepší, drahé a milované matky!