Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 4/06 - 12. března 2006

12. 3. 2006

Bohoslužby  - včetně mše svaté ve Vřeskovicích – ve dnech od 14. – 18. března budou v naší farní oblasti zrušené. V těchto dnech se koná tábor pro mládež v Klenčí p. Čerchovem a Vikariátní den v Plánici.

Vikariátní den klatovského vikariátu se bude konat letos v Plánici v sobotu 18. března. Program, jako vždy je připravený ve skupinách zvlášť pro dospělé, zvlášť pro mládež, zvlášť pro děti. Bude také zajištěna příležitost k svátosti smíření. Pro zájemce, kteří nemají vlastní dopravu, dovoz a odvoz bude zajištěný. Prosím o dřívější nahlášení zájmu o dopravu. Všichni jsou zváni na mši sv. do Plánici, která začíná v 15.00 hod.

Slavnost Zvěstování Páně  25. března, budeme prožívat při mši svaté v kapli Nanebevzetí P. Marie ve švihovském hradu. Začátek v 16.00 hod. Během bohoslužby bude udělena svátost křtu a svátost biřmování dospělé osobě.

Diskusní večírek se bude tento měsíc konat v sobotu 25. března od 19.30 – 21.30 hod. v prostorách fary. Téma setkání: Odpuštění. Všichni jsou srdečně zváni!

Pobožnost křížové cesty  se bude konat ve Švihově každý pátek po mši sv., v Dolanech každou neděli před mši sv., v Chudenicích v úterý po první neděli.

Sbírka „Svatopetrský háléř“, která se uskutečnila v našich kostelech v neděli 5. března byla odeslána na účet plzeňského biskupství ve výši 1500Kč. Prostředky získané v rámci sbírky jsou určeny na zvláštní fond pomoci Svatému Otci, aby jménem celé církve mohl přispět ke zmírnění následků různých neštěstí a katastrof ve světě. Takové gesto solidarity církve a zároveň rychlého finančního daru jsme mohli zažít při povodních v naší zemi v minulých letech. V neděli 2. dubna se v našich kostelech bude konat sbírka na Charitu.

Setkání mládeže s biskupem se bude konat ve dnech 7.-8. dubna. Setkání začíná v pátek tradiční křížovou cestou centrem Plzně - začátek v katedrále sv. Bartoloměje v 18:00. Nabízíme mládeži možnost noclehu na DCM. V sobotu se opět sejdeme v učebně na biskupství. Program začíná v 9:30. Společná modlitba, zajímavé přednášky a možnost diskuse nás budou vést k rozjímání motta letošního setkání: „Svítilnou mým nohám je tvé Slovo, světlem na mé stezce.“ (Žalm 119,105). Program vyvrcholí mší svatou s průvodem s ratolestmi v kapli sv. Barbory ve 14:00. Na závěr mše svaté otec biskup každému z vás osobně požehná a předá dárek. Co to tentokrát bude, to zjistíte až při účasti na setkání.

Kající bohoslužba spojená s adorací Nejsvětější svátosti (v kostele) a příležitosti ke svátosti smíření u více zpovědníků (na faře) bude se konat 9. dubna na Květnou neděli ve Švihově od 15.00hod. Zakončení v 17.00hod. v kostele. S tohoto důvodu se ruší dopolední setkání na faře.

Bohoslužby na Květnou neděli: 8.30 Švihov, 10.10 Dolany, 11.30 Chudenice. Úterní bohoslužba v Dolanech - 11. dubna - se ruší.

Adopce na dálku – Koncem roku 2005 v naší farnosti vzniknul kroužek, který se rozhodl podporovat aktivitu České Katolické Charity – Adopce na dálku. Finanční příspěvek byl dohodnutý na 50 Kč měsíčně na osobu. 1. března 2006 z naší farnosti byla odeslána částka 7.000 Kč na účet pražské charity za účelem „adoptování“ – finanční podpory Alexa Muliiry – ugandského chlapce ve věku 14. let. Podrobnější informace o Alexovi budou sděleny v dalším čísle „Farníčku“. Všichni, kteří by se chtěli připojit k této aktivitě ať kontaktují buď P. Adama L. nebo p. Václava Tolara z Třebýcinky.

Farní dovolena  je letos nabízena v Nízkých Tatrách na Slovensku v termínu od 6. – 19. srpna. Ubytování je rezervováno v chatách, ve kterých se nacházejí buď apartmány nebo samostatné 2,3,4 lůžkové pokoje. Cena za lůžko/noc/osobu je 190Kč. Ubytování je zajištěno ve velice klidné oblasti, vyloženě na samotě, v nedaleké vzdálenosti od turistických atrakcí: Ledová jeskyně a jeskyně Svobody, lanová kolej, termální koupaliště, zajímavé památky, turistické stezky jak pro cyklisty, tak pro chodce, …. Stravování je možné si zajistit individuálně nebo formou polopenze (pro dospělé 135Kč, pro děti 75 Kč) objednat na místě. Doprava buď vlastním autem nebo bezprostředním vlakem Plzeň – Liptovský Mikuláš. Farnost zajišťuje pouze ubytování a nabídku programu. Všechny body programu jsou dobrovolné a záleží na zúčastněných. Podrobnější informace u P. Adama Lodka. Zájemce prosím o přihlášku do 19. března. Po tomto termínu nezaručuji místo na ubytování.

„Klub přátel dobrého filmu“ ve Švihově  srdečně zve na film: Umučení Krista; žánr: drama, historický  -  země: USA  -  rok : 2004;  -  délka: 127 minut  -  České titulky;

The Passion of the Christ je film o posledních dvanácti hodinách života Ježíše z Nazaretu. Film začíná v zahradě Getsemanské, kam se Ježíš odešel modlit po Poslední večeři. Ježíš odolává Satanovým svodům. Následkem zrady Jidáše Iškariotského je Ježíš zatčen a odveden zpátky do města Jeruzaléma, kde ho vůdcové farizeů obviní z rouhání a vynesou nad ním rozsudek smrti.

Scénář k filmu The Passion of the Christ vytvořil producent a režisér Mel Gibson ve spolupráci s Benediktem Fitzgeraldem (Chladnokrevně, Zelda). V podstatě se jedná o upravené pašije zkompilované ze všech čtyř evangelií - Matoušova, Markova, Lukášova a Janova.

Gibson od počátku věděl, že nejdůležitější bude najít toho pravého herce pro roli Ježíše Krista. Jeho volba nakonec padla na Jima Caviezela, který naposledy hrál ve filmu Hrabě Monte Cristo. Caviezela, který je aktivní katolík, tato nabídka okamžitě oslovila. Jako pozoruhodná shoda okolností se mu jevilo i to, že právě oslavil 33. narozeniny a dostal se tedy do "Kristových let". "Ještě nikdo takhle Ježíše neukázal. Nepoužívá násilí pro násilí, nikdy to nebylo bez důvodu. Ten realismus bude asi mnohé šokovat, ale právě proto je ten film tak nesmírně silný." Pro scény, kdy Ježíš absolvuje bití a bičování nechvalně proslulým římským vynálezem, "devítiocasou kočkou" (důtky s kovovými konci, které trhaly kůži), musel Caviezel podstoupit dlouhé přípravy v maskérně. Po makeupu, kterým měl pokrytu většinu těla, mu naskákaly puchýře, díky kterým pak nemohl v noci spát. Scény ukřižování se natáčely 14 dní, během kterých musel nést, či spíše vláčet cca 70 kg těžký kříž (skutečné kříže vážily až dvojnásobek) až na Golgotu, to vše zahalen pouze do plátna, přestože se natáčelo během zimy. Někdy byl tak podchlazen, že nemohl ani promluvit a štáb mu musel na obličej přikládat ohřívací balíčky, aby vůbec rozhýbal rty. To ještě nebylo všechno - při natáčení během bouřky do Caviezela a pomocného režiséra Jana Micheliniho udeřil blesk - sjel do Micheliniho deštníku a zasáhl i Caviezela, ale jako zázrakem nebyl ani jeden z nich vážně zraněn. Caviezel nicméně na natáčení vzpomíná v dobrém: "Kdybych tím vším neprošel, nebylo by to utrpení tak autentické, takže to tak muselo být," říká.

pátek 31. 3.   -   19.30hod.   -   vstupné: 50Kč

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář