Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 5/2022

29. 8. 2022

Milí přátelé,

Stojíme na začátku nového školního roku a možná se mnozí ptáte, co nás v tomto roce čeká. Kdybych měl být co nejupřímnější a nejpravdivější, tak bych musel říct: „Nevím.“ Nevím, protože nikdo nezná budoucnost, tu zná pouze Bůh. A Bůh nemá ve zvyku ji lidem prozrazovat. A jistě ví dobře, proč ji před námi tají :-) Ale přesto, i na základě toho, co jsme dosud prožili, můžeme tušit a být si jisti:  Čekají nás věci radostné, ale čekají nás i věci nepříjemné. Věci, ze kterých máme strach, i věci, na které se těšíme. Obojí. Tak to vždycky bylo a tak to jistě zase bude i v tomto roce. Pro nás, jako pro křesťany, je navíc ještě jedna jistota.  Ať přijde v mém životě cokoliv, tak Bůh bude vedle mne. Právě tato jistota Boží přítomnosti, pomoci a síly nám dává odvahu vidět pravdivě život a také zlo kolem nás i v nás samotných. Všimněte si současné společnosti a lidí kolem sebe, jak si nedokážou přiznat zlo, které je v nás lidech. Za to všechno špatné vždycky může někdo jiný, a dokonce jsou někdy lidé schopni svádět zlo, války, bídu a hlad na Boha, jakoby za to mohl on. Lidé nechtějí vidět zlo a hřích, protože tuší, že zlo je větší než my sami, že proti němu nic nezmůžeme. Křesťan naopak dokáže zlo vidět a přiznat si i svůj vlastní hřích. Víme totiž, že přestože jsme vůči zlu příliš slabí, tak můžeme počítat s Boží pomocí. A Bůh je přece ten nejmocnější. Díky tomu nemusíme mít strach z budoucnosti. Bůh nám pomůže, Bůh bude s námi. I v tomto školním roce mějme odvahu vidět věci pravdivě, přiznat si chybu, zlo či hřích. Ale nezůstávejme jen u kritiky sebe či druhých. Uvědomme si velikost Boží moci, která může i zlo proměnit v užitek. Snažme se i na to nepříjemné dívat pohledem křesťanské důvěry v Boží prozřetelnost. Jakkoli to může být někdy těžké :-( „Víme, že těm, kteří milují Boha, všecko napomáhá k dobrému…“ Řím 8,28nn

Nejde přece o to, co nás v tomto roce čeká, ale jestli to, co přijde, dokážeme prožít jako křesťané. Kéž se nám to s pomocí Boží a na přímluvu Panny Marie a svatých podaří.

 

Poutní bohoslužba v Radkovicích u Měčína bude sloužena v sobotu 3. září  v 10:30 hod.

Každou třetí neděli v měsíci po nedělní mši svaté ve Švihově nabízím setkání ve farní budově                        k prohlubování vztahů mezi námi.

Vyučování náboženství bude probíhat ve farních prostorách na začátku každého měsíce v pátek od 19:00 hodin pro starší děti, v sobotu od 9:00 do 11:00 hodin pro děti ze 3.-5. třídy, pro mladší děti od 11:00 do 12:30 se Sestrou Gonzagou. Prosím o přihlášení vašich dětí. První setkání bude 16. a 17. září 2022.

Ze sbírky na bohoslovce / 21. srpna / naše farnost odeslala 6 456,- Kč. Za všechny příspěvky srdečné „Bůh zaplať“. V neděli 25. září se bude konat sbírka na charitu.

Poutní bohoslužbu ke cti sv. Jiljí budeme slavit ve Švihově 4. září v 10:30 hod. Mše sv. v Dolanech bude v 8:30 hod., ve Vřeskovicích se mše sv. ruší. V 14:00 hod. bude sloužena mše sv. v Nezdicích.

Diecézní pouť do kláštera Teplá se uskuteční 10. září -  putujeme společně. Začátek v 9:45 hod., v 14:30 hod. mše sv., zakončení pouti v 15:45 hodin.

Mše sv. v Chudenicích 10. září nebude, prosím o účast na diecézní pouti v Teplé.

Poutní bohoslužba ke cti P. Marie v Borovech bude sloužena 11. září, začínáme v 10:30 hod. průvodem od mlýna. Velice Vás prosím o účast na této pouti!!!

Bude pouze mše sv. v 8:00 hod. ve Švihově, všechny ostatní bohoslužby se tento den ruší!

Svátek Povýšení svatého kříže 14. září, ve Švihově v 18:00 hod. křížová cesta a v 18:30 hod. mše sv.

Poutní bohoslužba ke cti P. Marie v Jíně  bude slavena 18. září v 14:00 hod.

Pouť ke cti sv. Václava ve Švihově28. září v 10:00 hod. mše sv. ke cti sv. Václava a za požehnání pro českou vlast, poté posezení a občerstvení ve farních prostorách. Srdečně Vás zvu.

Poutní bohoslužby ke cti sv. Václava na území farnosti budeme slavit:

- Přetín                  25. září v 14:00 hod., mše sv. v Chudenicích 24. září nebude

- Mezihoří            28. září v 14:00 hod

- Třebýcinka        1. října v 14:00 hod.

Poutní bohoslužba ke cti Panny Marie Růžencové bude sloužena v Křenicích 2. října v 14:00 hod. Bohoslužba v Chudenicích v sobotu 1. října se ruší. Srdečně zvu.

POZOR!!!! Změna v bohoslužbách od 1.října 2022:

Chudenice: první sobota v měsíci – v 16:30 hod. adorace,       v 17:00 hod. mše sv. V zimní období o hodinu dřív.

Měčín: druhá sobota v měsíci - v 17:00 hod. adorace, v 17:30 hod. mše sv. V zimní období o hodinu dřív.

 

POZOR!!! MOHOU NASTAT ZMĚNY! BUDETE VČAS INFORMOVÁNI.