Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 5/2023

28. 8. 2023

Panna Maria Sedmibolestná

Den po svátku Povýšení svatého kříže slavíme památku Panny Marie Bolestné. Souvislost mezi těmito dvěma svátky je zřejmá. Panna Maria stojící pod křížem svého Syna, prožívající s ním jeho utrpení. Vše ale začalo mnohem dříve, už s Ježíšovým narozením. V Lukášově evangeliu čteme, jak rodiče přinesli dítě Ježíše do chrámu, aby za něj obětovali, co vyžadoval židovský zákon. Kněz Simeon při té příležitosti pronesl proroctví, že Ježíš je ustanoven k pádu a povstání mnohých a Mariinu duši že pronikne meč, aby vyšlo najevo smýšlení mnoha srdcí. Můžeme si představit, jak při těch slovech Marii píchlo u srdce. A Lukáš dodává, že to všechno uchovávala v srdci. To znamená, že i bolest byla v jejím srdci stále přítomná. Ve 12. století začínají němečtí benediktini rozvíjet úctu k jednotlivým bolestem Panny Marie. Ve 13. století v Itálii nedaleko Florencie učinil nově vzniklý řád Servitů z rozjímání o sedmi bolestech Panny Marie ústřední téma své zbožnosti. Vytvořil růženec sedmi bolestí Panny Marie a také černý škapulíř, zasvěcený Panně Marii Bolestné. Je katolickou tradicí pomodlit se za každou bolest Panny Marie Otčenáš a sedm Zdrávasů. Toto je sedm bolestí Panny Marie:

1. Simeonovo proroctví

2. Útěk do Egypta

3. Ztracený dvanáctiletý Ježíš v chrámě

4. Setkání Panny Marie s Ježíšem na jeho křížové cestě

5. Ukřižování

6. Probodení Ježíšova boku kopím

7. Ježíšův pohřeb

 

Poutní bohoslužba v Radkovicích u Měčína bude sloužena v sobotu 2. září v 10:30 hod.

Každou třetí neděli v měsíci po nedělní mši svaté ve Švihově nabízím setkání ve farní budově k prohlubování vztahů mezi námi.

Vyučování náboženství bude probíhat ve farních prostorách na začátku každého měsíce v pátek od 19:00 hodin pro starší děti, v sobotu od 9:00 do 12:00 hodin se Sestrou Gonzagou. První setkání bude 15. a 16. září 2023. Prosím o přihlášení vašich dětí.

Ze sbírky 20. srpna naše farnost odeslala 6 315,- Kč. Za všechny příspěvky srdečné „Bůh zaplať“. V neděli 24. září se bude konat sbírka na charitu.

Poutní bohoslužbu ke cti sv. Jiljí budeme slavit ve Švihově 3. září v 10:30 hod. Mše sv. v Dolanech bude v 8:30 hod., ve Vřeskovicích se mše sv. ruší. V 14:00 hod. bude sloužena mše sv. v Nezdicích.

Diecézní pouť do kláštera Teplá se uskuteční 9. září -  putujeme společně. Začátek v 9:45 hod., v 14:15 hod. mše sv. s biskupem Tomášem Holubem.

Mše sv. v Chudenicích 9. září nebude, prosím o účast na diecézní pouti v Teplé.

Poutní bohoslužba ke cti P. Marie v Borovech bude sloužena 10. září, začínáme v 10:30 hod. průvodem od mlýna. Velice Vás prosím o účast na této pouti!!!

Bude pouze mše sv. v 8:30 hod. ve Švihově, všechny ostatní bohoslužby se tento den ruší!

Svátek Povýšení svatého kříže 14. září, v Měčíně v 17:00 hod. křížová cesta a v 17:30 hod. mše sv.

Panny Marie Bolestné 15.září,  Švihov jako obvyklé.

Poutní bohoslužba ke cti P. Marie v Jíně  bude slavena 17. září v 14:00 hod.

Pouť ke cti sv. Václava ve Švihově28. září v 10:00 hod. mše sv. ke cti sv. Václava a za požehnání pro českou vlast, poté posezení a občerstvení ve farních prostorách. Srdečně Vás zvu.

Poutní bohoslužby ke cti sv. Václava na území farnosti budeme slavit:

 

- Přetín            24. září v 14:00 hod., mše sv. v Chudenicích 23. září nebude

- Mezihoří       28. září v 14:00 hod

- Třebýcinka    30. září v 14:00 hod.

 

Poutní bohoslužba ke cti Panny Marie Růžencové bude sloužena v Křenicích 1. října v 14:00 hod. Bohoslužba v Chudenicích v sobotu 30. září se ruší. Srdečně zvu.