Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček únor-březen 2019

27. 1. 2019

Novoroční pastýřský list biskupa Tomáše

Sestry a bratři, po roce Vás opět na Nový rok zdravím a do celého nadcházejícího roku 2019 Vám přeji to samé, co přál již před téměř dvěma tisíciletími apoštol Pavel své efezské církevní obci a co zůstává i v naší době jako přání nanejvýše aktuální. Slovy svatého Pavla Vám tedy vyprošuji: „aby se pro bohatství Boží slávy ve vás jeho Duchem posílil a upevnil `vnitřní člověk´ a aby Kristus skrze víru přebýval ve vašich srdcích; a tak abyste zakořeněni a zakotveni v lásce mohli spolu se všem bratry a sestrami pochopit, co je skutečná šířka a délka, výška i hloubka“ (Ef 3, 16−18). Jen tehdy totiž, jestliže budeme skutečně zakotveni v lásce a náš život bude naplněn radostí z Boha, protože jsme osobně poznali sílu a krásu života s Ním, jen tehdy můžeme vnitřně naplno přijmout to, k čemu nás naléhavě volá náš papež František svým rozhodnutím: spojit nadcházející rok s obnovou misijního charakteru naší Církve. Ze své osobní zkušenosti jsem hluboce přesvědčen − a přiznávám to se zahanbením − že my jako spořádaní a zasloužilí katolíci tuto obnovu misijního povědomí opravdu hodně potřebujeme. Myslím, že velké většině z nás se totiž při myšlence na nějakou misii, tedy na hlásání a představování naší víry nevěřícím a mnohdy ještě k tomu k otázkám víry zcela lhostejným spoluobčanům, vybaví pouze buď Svědci Jehovovi, nebo stoupenci hnutí Hare Krišna. A obě tyto představy jsou pro nás z pochopitelných důvodů téměř jednoznačně zcela nepřijatelné: „Takto se přece nemůže chovat normální soudný člověk, vždyť to, co oni dělají, je trapné a působí to na spoustu lidí okolo jako zcela nepřirozené.“ Snad je na tomto postoji značná část pravdy, ale důsledkem pro nás bohužel následně je, že s vaničkou vyléváme i dítě. Pro svůj život a pro naši Církev si totiž ze své zkušenosti s jehovisty a s Hare Krišna jednoznačně − nicméně zcela chybně − odvodíme, že k  důstojnému a v našich zemích po staletí zabydlenému katolickému náboženství žádná misie nepatří a k naší vážené osobě už vůbec ne... To ale vůbec není pravda. Křesťanství je ze své podstaty misijní náboženství, křesťané jsou lidé, kteří by měli toužit se o svoji radost z víry podělit s druhými, nabízet svobodně a bez zábran to, co je pokladem, který nalezli ukrytý v poli − tedy osobní setkání s živým a dobrým Bohem.

“Jděte do celého světa a hlásejte evangelium.” (Mk 16,15)

Proto je moc důležité, že nám papež František pro nadcházející rok 2019 důrazně připomíná, jak hluboce se mýlíme, jestliže jsme přesvědčeni, že k nám misijní úsilí nepatří nebo alespoň nemusí patřit. Věta, kterou Ježíš vyslovil před svými učedníky „Jděte do celého světa a hlásejte evangelium“ je slovem našeho Zmrtvýchvstalého Pána a Spasitele pro každého z nás. Proto jsem také tuto Ježíšovu výzvu zvolil za motto naší diecéze pro tento rok. Naplnit toto motto znamená tvořivě a zároveň s pokorou i zdravým rozumem hledat cesty a vhodné formy, jak výzvu našeho Mistra máme realizovat právě my. A to teď a tady. Ono totiž dle mého nejhlubšího přesvědčení nelze naordinovat či dokonce nařídit jeden všeobecně použitelný způsob, jak výzvu k misii v naší diecézi realizovat. Požehnaných přístupů a cest bude jistě velké množství a budou se lišit podle našich sil, podle našich rozdílných obdarování či podle konkrétní situace, ve které se teď každý z nás nachází. K  hledání misijních cest si dovoluji Vás, sestry a bratři, kteří nyní posloucháte tento pastýřský list nebo si ho čtete na našich webových stránkách, naléhavě vyzvat právě na začátku roku věnovaného misiím i já, Váš biskup. Velmi bych si přál, aby v letošním roce každá farnost nějakým modlitebním či finančním způsobem podpořila misijní dílo Církve tam, kde se evangelium hlásá lidem, kteří o Kristu ještě neslyšeli. A zároveň aby také našla odvahu ke konkrétnímu misijnímu kroku ve svém městě či vesnici. Kladu na srdce pastorační radě Vaší farnosti, aby si tyto dva úkoly vzala za své a snažila se získat pro jejich uskutečnění celou farnost. Možná, že se nám může zdát, že k hlásání radostné zvěsti je třeba nějaká zvláštní kvalifikace, nějaké speciální náboženské znalosti či nějaká odborná příprava. Ale to není pravda. Jediné, co je skutečně a bezpodmínečně třeba, je nadšení pro Krista. Srdce, které hoří. Papež František jasně říká, že v naší Církvi musí skončit dělení na údajně dobře připravené a vyškolené kazatele a misionáře na jedné straně a na nedospělé učedníky na straně druhé, kteří chtějí, aby jim to, jak mají myslet či konat, bylo jednoznačně a do důsledku řečeno právě těmi dobře připravenými a vyškolenými. Papež nás všechny vyzývá, abychom se stále znovu a znovu stávali učedníky a zároveň i v té samé chvíli v sobě oživovali Boží pozvání stát se z vlastní zkušenosti víry vyznavači před druhými a misionáři. Sestry a bratři, pojďme to v síle Božího Ducha zkusit, nebojme se! Vstupme do roku 2019 jako učedníci Ježíše Krista, kteří jsou připraveni ve svém okolí misijně působit. Bůh je na naší straně a papež František nám jistě drží palce před Hospodinem, abychom tuto jeho výzvu k misii zbytečně nepromarnili! Každopádně požehnaný rok 2019!

Váš biskup Tomáš

Adopce na dálku  - dopis Noronha Prashantha - z října 2018, Mudkani

Drahý Tomaszi Kowaliku, píši Vám dopis a vyprošuji si Vaše požehnání.

Mám se dobře a doufám, že Vy tam u Vás také. Skončil jsem vnitřní semestrální zkoušky studia Obchodního bakaláře a pokračuji s dobrými známkami. Připravuji se na další semestrální zkoušky v říjnu. Teď mám právě 15-ti denní prázdniny, ale jsem zaneprázdněn studiem. Jsme právě v pokročilé fázi příprav na Vánoční svátky, doma se peče sladké cukroví, které si pak ve Vánočním období vyměňujeme mezi sebou. Píši také proto, abych Vám popřál šťastné Vánoce a úspěšný nový rok.  Děkuji Vám za milý Vánoční dárek, který jsem od Vás obdržel z rukou P. Gabriela Lopeze, našeho pana ředitele. Modlím se k Bohu, aby Vám žehnal a dal Vám dobré zdraví, štěstí a dlouhý život. Ještě jednou mnoho Vánočních pozdravů a tím končím svůj dopis.

Milující. Prashanth Noronha

Poznámka překladatele:

Součástí zásilky byl i dopis od ředitele Bala Pragathi Kendra Services, Honavar. Dovoluji si připojit jeho nejzajímavější část, na jejímž základě můžeme být na Českou republiku hrdí:

„ …. Motto: Nikdy nepřestávejte dělat malé věci pro druhé, někdy totiž tyto malé věci vyplní největší část jejich srdcí….

Píši tento dopis, abych vyjádřil vděčnost stovkám našich dárců, kteří podporují Dětský sponzorský program, díky nimž můžeme poskytovat vzdělání chudým a potřebným dětem z naší oblasti. K dnešnímu datu máme pod sponzorským programem 935 dětí, z čehož česká charita podporuje 494 dětí, holandská 71, belgická 150, slovenská 165, španělská 2, italská 44, anglická 9.“   

 

Děkujeme za Vaši podporu projektu Adopce na dálku. V lednu 2019 naše farnost odeslala pro Noronha Prashantha částku 5000,- Kč.

Příležitost ke svátosti smíření  je v naší farnosti vždy před nebo po bohoslužbách ve všední dny, nebo kdykoliv na požádání. Prostor pro zpověď je zvlášť vyhrazený každý pátek během pobožnosti, v Klatovech každou čtvrtou středu v měsíci v kostele Narození P. Marie od 9:00 do 12:00 hod.

2. února - Uvedení Páně do chrámu/Hromnice - mše sv. ve Švihově v 8:30 hodin se svěcením Hromnic.

3. února- svátek sv. Blažeje, mše sv. jako obvykle se svatoblažejským požehnáním.

Světový den modliteb za nemocné11. února – pamatujme i my na starší a nemocné lidi a podporujme je našimi modlitbami. Mše sv. za všechny naše starší a nemocné farníky bude sloužena 11. února v 18:30 hod ve farním kostele ve Švihově s  pomazáním nemocných. Srdečně Vás zvu.

Setkání dětí  naší farnosti a okolí proběhne 15. února od 19:00 hodin a 16. února od 9:00 hodin na faře ve Švihově. Srdečně Vás zveme, P. Tomasz i S. Gonzaga.

Sbírka na fond pomoci Svatého Otce „Svatopetrský haléř“ se bude konat v kostelech naší diecéze 24. února.

Setkání pastorační a ekonomické rady se bude konat 4. března od 19:00 hod.

Tradiční přijetí znamení popele na zahájení postní doby proběhne v  popeleční středu 6. března ve farním kostele v 17:30 hod a během bohoslužeb v první neděli postní 10. březnav Měčíně ve čtvrtek 7. března, v Nezdicích bohoslužba 10. března v 14:00 hodin.

Pamatujme - popeleční středa je dnem přísného půstu!

Pobožnost křížové cesty:  Srdečně zvu na rozjímání o posledních hodinách života našeho Pána.  Ve Švihově každý pátek od 16:30 hod. a v neděli po mši sv., v Dolanech v neděli před mší sv.; v Měčíně ve čtvrtek od 16:00 hod.; v Chudenicích před sobotní bohoslužbou a ve Vřeskovicích v neděli od 11:30 hod.

Setkání dětí  naší farnosti a okolí proběhne 8. března od 19:00 hodin a 9. března  od 9:00 hodin na faře ve Švihově. Srdečně Vás zveme, P. Tomasz i S. Gonzaga.

Slavnost sv. Josefa19. března - mše svatá za všechny živé a zemřelé Josefy bude sloužena v Dolanech v 17:00 hodin.

DEN KLATOVSKÉHO VIKARIÁTU se bude letos konat v Nýrsku v sobotu 30. března 2019 od 9:30 hodin. Můžeme cestovat společně, zájemci se mohou nahlásit do 15. března.

Pozor!!!30. března - změna času zimního na letní, změna hodin bohoslužeb na letní období. Posun ručiček z 2:00 na 3:00 hodiny.